![© Mad MaxCepaea hortensis](/media/lib/4/1174905979_566378-307624d579049c2df752e751ca96fb16.jpeg)
Substytuty śluzu ślimaka
26 marca 2007, 10:43Aby porównać śluz naturalny ze sztucznym, inżynierowie z MIT i Katolickiego Uniwersytetu w Louvain (CUL) skonstruowali robota-ślimaka, który potrafi wspinać się po pionowych ścianach niczym alpinista.
![](/media/lib/102/n-antybiotyk-bf0d6ce37544a32fc804770d7d744987.jpg)
Odkryto związek zwiększający skuteczność leków przeciw superbakteriom
14 lutego 2012, 13:12Chemicy z Uniwersytetu Stanowego Północnej Karoliny uzyskali związek, który sprawia, że istniejące antybiotyki stają się 16-krotnie bardziej skuteczne w stosunku do bakterii wytwarzających metalo-β-laktamazę z Nowego Delhi (NDM-1).
![](/media/lib/165/n-nasaszympans-c35c6ea030f3a24d0766ff662e542f64.jpg)
NIH uwalniają szympany z laboratoriów
20 listopada 2015, 07:11Amerykańskie Narodowe Instytuty Zdrowia (NIH) uwalniają wszystkie przetrzymywane przez siebie szympansy. Zwierzęta pozostające obecnie w laboratoriach NIH trafią do specjalnych ośrodków, podobnych do Save the Chimps na Florydzie.
![](/media/lib/371/n-obszarchroniony-c01552b3b989b532b4e70470728aeada.jpg)
Połowa światowego PKB zależy od środowiska naturalnego. Jego załamanie oznacza kryzys gospodarczy
17 października 2020, 09:38Szwajcarskie towarzystwo reasekuracyjne Swiss Re opublikowało swój nowy indeks ubezpieczeniowy, w którym wylicza, że nieco ponad połowa światowego PKB, czyli niemal 42 biliony USD, jest zależna od towarów i usług zapewnianych przez środowisko naturalne. Problem jednak w tym, że w wielu miejscach na świecie ekosystem stoi na krawędzi załamania.
![](/media/lib/31/tofu-68414cfc00818b186cd357e67398036b.jpg)
Tofu o smaku Clooneya
16 marca 2009, 18:32George Clooney musiał być ostatnio bardzo zaskoczony, gdy przeczytał list od PETA. Organizacja otrzymała ręcznik, używany przez aktora w jednym z klubów fitness. W związku z tym pojawił się pomysł, by wyprodukować linię tofu o jego zapachu (smaku?). Nosiłoby ono nazwę CloFu i miałoby przyciągnąć nie tylko fanów George'a, lecz także innych ludzi, którzy dotąd obawiali się mdłego smaku bądź braku odpowiednich umiejętności kulinarnych.
![](/media/lib/150/n-hamburger-22a8ce1bcea8ab42ccd82d8fb8d64307.jpg)
Świadomość, ile trzeba pochodzić, by coś spalić, hamuje apetyt
25 kwietnia 2013, 06:19Kiedy w menu obok nazwy dania umieści się informację o ćwiczeniach, jakie trzeba by wykonać, by spalić przyjęte z nim kalorie, ludzie ograniczają energetyczność posiłków.
![](/media/lib/278/n-karlik-drobny-b66df0d4e020b7523d8958cbfc53a1d2.jpg)
Sztuczne zielone światło przyciąga migrujące nietoperze
1 czerwca 2017, 09:12Niektóre migrujące nietoperze są wabione do sztucznego zielonego światła, co może zaburzać trasy ich przelotu.
![](/media/lib/563/n-kotmruczenie-644e4388a3da6ce6c274820be365ed45.jpg)
Jak to możliwe, że kot mruczy? Naukowcy dopiero teraz się tego dowiedzieli
5 października 2023, 08:56Koty to jedne z najpopularniejszych zwierząt domowych, towarzyszą ludziom od tysięcy lat, wydawałoby się więc, że powinniśmy wiedzieć o nich wszystko. Jednak dopiero teraz naukowcy dowiedzieli się, jak koty... mruczą. Dotychczas sposób wydawania tego dźwięku stanowił zagadkę, gdyż zwierzęta o krótkich strunach głosowych rzadko wydają niskie dźwięki
![](/media/lib/71/titi-d64f2e6c72ae09acb220e0c6289de86f.jpg)
Małpy zaraziły człowieka (a może człowiek małpy)
29 października 2010, 11:20Począwszy od maja zeszłego roku, populację małp titi z California National Primate Research Center (CNPRC) Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis atakował nieznany dotąd wirus. Z 24 zarażonych ssaków 19 zmarło, mimo że objęto je intensywną opieką medyczną. Zainfekował się także ich opiekun, u którego przez kilka tygodni utrzymywały się gorączka, suchy kaszel i bóle w klatce piersiowej.
Nowa technika obrazuje ruch neutrofili
22 grudnia 2014, 11:39Neutrofile są rekrutowane do zwalczania zakażenia czy skutków urazu we wszystkich tkankach i narządach ciała, bez względu na ich komórkowy i biochemiczny skład. Naukowcy z Brown University opracowali ostatnio nową technikę, która pozwala zrozumieć, jak te komórki odpornościowe przemieszczają się w zamkniętych przestrzeniach.